Kunstnerisk leder Marianne Beate Kielland om årets festivalprogram

Oslo Kammermusikkfestival fikk nylig kritikk i Aftenposten for manglende grad av ny musikk på festivalen. Men kanskje var ikke Aftenpostens journalist helt oppdatert? For selv er vi faktisk ganske fornøyd med blandingen av ny, nesten ny, litt eldre, en del eldre og ganske gammel musikk på årets festival. Her noen ord fra kunstnerisk leder Marianne Beate Kielland om konserter som representerer den nyeste enden av skalaen.

Jeg har lenge vært en stor beundrer av Benedicte Maurseth, hennes musikk og spill og kunst. Derfor ble jeg veldig glad da hun etter oppfordring sendte meg programforslaget til Máni, som spilles på Sentralen 5. august. Máni var bestillingsverk til Vossajazz i fjor, og Audun Vinger i Jazz i Norge omtaler konserten som «en hypnotisk opplevelse, en av de store høydepunktene ved årets festival». Benedicte og Sarah-Jane Summers spiller verket sammen med Randiane Aalberg Sandboe som lyskunstner. Jeg gleder meg stort til denne konserten! 

Festivalen har de siste årene hatt en serie med konserter i kunstnerhjem rundt i Oslo. Dette har vært en suksess og en veldig spennende reise rundt i omgivelser hvor stor kunst har blitt og blir skapt. I år er vi så heldige at vi får komme og spille konsert i Knut Nystedts hjem søndag 6. august. Her får vi et innblikk i hans virke som komponist – og her er det mye mer enn kormusikk, for å si det slik! Strålende musikere skal gi oss Nystedts musikk: Eldrid Gorset, Maria Dale Johannessen, Wolfgang Plagge, Brage Sæbø, Einar Kyvik Bauge og Sverre Kyvik Bauge. Og dessuten: samme kveld får vi høre Nystedts Stabat Mater med Det Norske Solistkor og Maximilian Hornung på konserten Den dypeste grunn i Gamle Logen.

Senere, samme kveld, blir det Kulturkræsj på Sentralen, idet Ensemble Allegria og Ida Løvli Hidle serverer oss verket Clashes av Erlend Skumsvoll. Her får vi også høre Ida Hidle spille Huldreslått av Trygve Brøske. Når disse to nye verkene «krasjer» sammen med Saint-Saëns berømte Dyrenes Karneval, kan hver og en få seg en bakoversveis. Dessuten forventer jeg tidenes villeste versjon av Dyrenes Karneval med en helt eksepsjonell lineup av musikere: Miriam Helms Ålien, Juliet Jopling, Louisa Tuck, Anders Rove, Nils Anders Mortensen, Wolfgang Plagge, Eirik Raude, Annaleena Jämsä og Pierre Xhonneux 🌟🌟 Igjen et sånt «ikke gå glipp av»-øyeblikk.

Og så er det jo Nordic Voices, da! Mitt gamle, vidunderlige ensemble, som jeg var med på å starte opp og var medlem av 1996-2002. Jeg syntes jo selv den gangen at vi var kommet ganske langt som ensemble på seks år, men i de tjue årene som har gått etter det, har Nordic Voices definitivt lagt under seg nytt land, både bokstavelig talt og stemme- og musikermessig. Og de siste gangene jeg har hørt dem har jeg blitt vanvittig imponert over deres vokale prestasjoner i alle stilarter! Derfor gleder jeg meg utrolig til de for første gang skal begi seg i gang med JOIK – verdens første polyfone joik signert Lasse Thoresen. Konserten er i Akershus Slottskirke lørdag 12. august og her blir det også musikk av Bryars og Havrøy i tillegg til annen musikk av Thoresen, og så er det lett blandet med renessanse musikk av non Papa og Manchicourt, i kjent Nordic Voices-stil!

Så altså – enten du liker ny eller gammel musikk eller noe midt i mellom, er det nok sannsynlig at du finner det på Oslo Kammermusikkfestival når sommeren begynner å bli litt på hell.

Foto: David Dawson

Nyhetsbrev

Få alle nyheter først og tilbud på konsertbilletter

Som mottaker av våre nyhetsbrev får du informasjon om konserter og artister på Oslo Kammermusikkfestival og eksklusive tilbud på billetter. Vennligst kryss av i boksen over for å bekrefte at du ønsker å motta e-post fra oss