Vertavokvartetten - strykekvartett

Vertavokvartetten
Øyvor Volle, fiolin
Annabelle Meare, fiolin
Berit Cardas, bratsj
Bjørg Lewis, cello

Vertavokvartetten er internasjonalt anerkjent som en av vår tids mest spennende og erfarne strykekvartetter. Siden den ble stiftet i Norge i 1984 har Vertavos mesterlige framføringer og helt egne klang fengslet publikum overalt hvor de har spilt.

Vertavo spiller nå på alle de viktigste konsertarenaer i verden. De turnerer i hele Europa, Skandinavia og USA og inviteres til noen av de mest prestisjetunge festivaler, og til kammermusikkarenaer som Wigmore Hall i London, Concertgebouw i Amsterdam og Carnegie Hall i New York.

Ved siden av at de utmerker seg i det klassiske kjernerepertoaret for strykekvartett, har Vertavo også en stor evne til å formidle samtidsmusikk, noe som har ført til ledende framføringer av verker av Ligeti, Adès, Widmann, Gabriela Frank og mange nordiske samtidskomponister. For ikke lenge siden ga de kritikerroste førsteoppførelser av Poul Ruders' siste strykekvartett i Barbican Hall og ved Aldeburgh-festivalen.

Vertavo har samarbeidet med mange av verdens fineste musikere, som Leif Ove Andsnes, Håkan Hardenberger, Martin Fröst, Isabelle van Keulen og Lawrence Power. Til store lovord fra kritikere foretok de nylig en turne som kvintett sammen med den kjente britiske pianisten Paul Lewis, og disse åpnet også the Proms kammermusikksesong 2016.

Vertavos plateinnspillinger omfatter Beethoven, Schumann, Brahms, Grieg, Debussy, Bartok, Nielsen og Asheim, og dessuten Mozarts klarinettkvintett med Martin Fröst. Deres innspilling av Debussy og Grieg fikk Diapason d'Or.

I juni 2005 fikk kvartetten Griegprisen, den mest betydningsfulle norske kulturprisen, som bare tildeles artister av høyeste internasjonale anseelse. Nøyaktig ti år tidligere, i 1995, vant de første pris i Melbourne internasjonale kammermusikkonkurranse, hvor de også mottok både publikumsprisen og kritikerprisen.

Vertavokvartetten startet sin egen internasjonale kammermusikkfestival - Vertavofestivalen - i Norge i september 2016.