Øistein Hanssen - blåseinstrumenter

Øistein Hanssen
Øistein Hanssen spiller musikk fra egen bakgrunn som sjø-same, Tornedalskven og norrøne røtter. Han lager de fleste av sine blåseinstrumenter selv av materialer fra naturen, slik de gjorde det i musikkens tidlige historie. Med sin ingeniørutdannelse som verktøy får han hule plantestilker, never, bark, horn og bein til å blande myke toner med villmarkens råskap. Sammen med joik maler klangbildene landskap fra fjord og vidde som «lyriske musikkstemninger».

Han har deltatt på kulturarrangementer i Sibir og Nordvest Russland, Nordkalotten, de baltiske landene og flere andre steder i Europa. I tillegg har Øistein deltatt i konserter og gitt work shops over store deler av USA, hvor samarbeid med fløytebygging og samspill med indianerstammer har vært en del av hans musikkstudium.

I gruppa Fádnu har han gitt ut CDen Fielbma. Fádnu er et glemt samisk instrument - også kalt en samisk obo, som Øistein har gjenskapt. Han har også deltatt i andre CD-produksjoner og musikk til flere teater og filmprosjekter hjemme og i USA. I 2017 var han ansvarlig for ny musikk til den samiske dokumentarfilmen Där norskennet flammar under stumfilmfestivalen i Tromsø. I 2003 hadde dokumentarfilmen Jakten på urtonen premiere på Tromsø internasjonale filmfestival. Filmen var et portrett av instrumentmaker Øistein Hanssen.

Deltar: