Per Vollestad - baryton

BAKGRUNN
En frilansers liv er mangesidig. Det har det alltid vært, og blant mine forfedre finnes både kirkesangere og bygdespillemenn. Min «artistdebut» fant sted før jeg fylte 4 år, på Oset høyfjellshotell, høsten 1963 med et lite, men utsøkt repertoar: Arne og Kolbjørn Svendsens «Svigermor, Evensen og kjerringa og jeg». Gleden over gode gamle revytekster har vært med meg hele tiden siden den gang.
Så fulgte popband og gardemusikk, og endelig Norges musikkhøgskole og Statens Operahøgskole. Jeg har også en doktorgrad i musikk, om den norske komponisten Christian Sinding.

ALLSIDIGHET
Jeg har alltid samarbeidet med musikere utenfor det klassiske miljøet. Blant annet med Erik Bye, Ketil Bjørnstad og Odd Børretzen, og ikke minst med mine medmusikanter i GUTTA PÅ SKAUEN. Jeg har hatt hovedroller i musikaler, operaer og show. Jeg gjør også jevnlig rene event- og underholdningsjobber, enten alene med gitar eller sammen med mine musikere.

Som opphavsmann har jeg skrevet en rekke sanger og gitt ut flere bøker. Min biografi om Christian Sinding kom ut i 2005 på Solum forlag, og boken Norsk reklamesang 1844-1940 med undertittelen «Spis dig slank - og alternative fakta om husstell, alkohol, tobakk, margarin og lange underbukser...» kom ut i 2017 på Norsk musikkforlag.

DET KLASSISKE REPERTOARET Etter en ifølge avisene oppsiktsvekkende debutert som romansesanger i 1986, fulgte debuten på Den Norske Opera året etter, og på det internasjonale CD-markedet i 1988. «Who is this guy and where is he hiding?» spurte da en amerikansk kritiker.

Etter den tid har jeg gjestet Den Norske Opera og alle norske symfoniorkestre en rekke ganger. Jeg har hatt operagjestespill bl.a på La Scala (Milano), La Monnaie (Brussel), Theater an der Wien og på Den Flamske Opera i Antwerpen. Samt i Gent, Innsbruck og Tokyo. Jeg har også vært solist med symfoniorkestre i Europa, Japan og i USA, og turnert med bl.a. Orchestra of the 18. Century (Franz Bruggen), La Petite Bande (Sigiswald Kuijken) og La Chapelle Royale (Phillippe Herreweghe). Med de to førstnevnte har jeg også vært så heldig å få være med på to viktige CD-innspillinger: Mozarts «COSI FAN TUTTE» og Haydens «SKAPELSEN». Recitals har jeg hatt i Chatelet Theatre (Paris), Concertgebouw (Amsterdam), Wigmore Hall (London), Schauspielhaus (Berlin), i Los Angeles, New York, Dubai og Moskva, samt på en rekke festivaler i Norge og i utlandet. Jeg har spilt inn et tyvetalls CD-er med klassisk repertoar.