Sterke kvinner

Oslo Kammermusikkfestival inviterer til konsert i de staselige lokalene på Frogner hovedgård, og setter kvinnelige komponister i fokus!

Først er det de to franske komponistene Rita Strohl og Nadia Boulanger som er i fokus. Strohl (1864–1941) var en talentfull musikkstudent, og begynte sine pianostudier på konservatoriet i Paris i en alder av 13 år. Privat studerte hun også komposisjon, og allerede før fylte 20 år hadde hun begynt å utgi sin egen kammermusikk. Både Saint-Saëns og Fauré har anerkjent verkene hennes, og den siste tiden har det vært fornyet interesse for Strohls musikk. Boulanger (1887–1979) viste også tidlig musikalske takter; allerede som 15-åring var hun organistvikar for Fauré, og som 16-åring begynte hun å vinne priser for sitt orgelspill, akkompagnement og komposisjon. Musikalsk var Boulanger inspirert av komponister som Debussy og Stravinskij.

Etter pause er det strykekvartetten som entrer scenen når Chiaroscuro Quartet tolker Haydn og Mayer. Etter at Haydn hadde en tiårig pause fra kvartettkomponeringen, fant han lidenskapen tilbake og komponerte opus 33 – en serie strykekvartetter Mozart beundret så mye at han oppkalte sine Haydn-kvartetter etter komponisten. Kvartettene er skrevet med en større selvtillit enn tidligere. Det er flere spøkefulle scherzoer, mindre Sturm und Drang, og flere durtonearter. Emilie Mayers musikalske karriere startet bemerkelsesverdig sent – helt til farens død da hun var 28 år gammel var hun nødt til å holde huset for ham. Deretter startet hun komposisjonsstudier. Hun har komponert for mange forskjellige besetninger, og strykekvartettene er syv i tallet. Kvartett nr. 1 i g-moll er den eneste av dem som ble utgitt i hennes levetid, og flere mener denne er helt på høyde med kvartettene til Schubert og Mendelssohn, men at dens genialitet har blitt underkjent fordi komponisten var en kvinne.

Program

Rita Strohl (1865-1941): Sonate dramatique pour violoncelle et piano «Titus et Bérénice»
I Allegro moderato
II Vivace – Molto movimiento
III Lento, tristamente
IV Allegro molto movimiento

Nadia Boulanger (1887-1979): Tre stykker for cello og klaver
I Modéré
II Sans vitesse et a l’aise
III Vite et nerveusement rythmé

Joseph Haydn (1732-1809): Strykekvartett nr. 33 i D-dur, op. 33, nr. 6
I Vivace assai
II Andante
III Scherzo: Allegretto
IV Finale: Allegretto

Emilie Mayer (1812-1883): Strykekvartett nr. 1 i g-moll, op. 14
I Allegro appassionato
II Scherzo: Allegro assai – Un poco più lento
III Adagio con molta espressione
IV Allegro Molto

Dato:
Tid:
Sted:

13. august 2022
16:00
Frogner Hovedgård

Medvirkende:
Sandra Lied Haga, cello
Christopher Park, klaver
Chiaroscuro Quartet

Nyhetsbrev

Få alle nyheter først og tilbud på konsertbilletter

Som mottaker av våre nyhetsbrev får du Informasjon om konserter og artister på Oslo Kammermusikkfestival og eksklusive tilbud på billetter. Vennligst kryss av i boksen over for å bekrefte at du ønsker å motta e-post fra oss